Wpływ temperatury na szybkość reakcji chemicznej
Współczynnik temperaturowy reakcji (Q) określa liczbę o ile razy wzrośnie stała szybkości reakcji chemicznej:
gdzie:
\( k_t \) - stała szybkośći reakcji w danej temperaturze t
Zależność pomiędzy szybkością reakcji chemicznej, a temperaturą (w dużym zakresie temperatur) podaje równanie Arrheniusa:
Powyższe równanie można zapisać w postaci logarytmicznej (logarytm naturalny po obu stronach równania):
gdzie:
k - stała szybkości reakcji,
A - stała A (czynnik częstośći zderzeń)
\( E_a \) - energia aktywacji reakcji \( [J mol^{-1}] \)
R - stała gazowa (8,314 \( [J mol^{-1} K^{-1}] \))
T - temperatura \( [K] \)(°C + 273)
Wykres zależności lnk od odwrotności temperatury \( \frac {1}{T} \) jest linią prostą o nachyleniu \( \frac {-E_a}{R} \)( Rys. 1 ).
Energię aktywacji \( E_a \) można obliczyć znając stałe szybkości reakcji chemcznej w dwóch różnych temperaturach ( \( T_1 \) i \( T_2 \)):
czyli:
- ze wzrostem temperatury,
- z obniżeniem energii aktywacji ( \( E_a \)).